Fluit en Tamboerkorps / Schutterij
St Joris - St Joost

 

Logo
Algemeen
- Wat is een schutterij
Schutterij
- Opbouw kogels
- Maken kogels
Muziekkorps
- Repertoire
Historie
 

 

Schutterij Sint Joris Sint Joost in het jaar1882 of 1888

Het Fluit- en Tamboerkorps St. Joris werd opgericht in 1934, als onderdeel van de toenmalige Schutterij St. Joris. Nadat de schutterij de wapens moest inleveren is het Fluit- en Tamboerkorps op eigen kracht verder gegaan. Onder leiding van Leo Spätgens uit Hoengen (Duitsland) groeide het korps uit tot een geduchte tegenstander voor alle pijperkorpsen uit Nederland en de Duitse grensstreek.

Onder leiding van Wiel Janssen uit Horn behaalde het korps de grootste successen uit de geschiedenis. Zowel in de 1e als in de Eredivisie werden resp. in 1980 en 1983 de Limburgse en landskampioenschappen behaald.

Hierna volgde een moeilijke periode, waarin het voortbestaan van St. Joris aan een zijden draadje heeft gehangen. Aan het begin van de 90’er jaren werd het plan opgevat om de schutterij nieuw leven in te blazen. Bovendien werden de traditionele pijperfluiten vervangen door de piccolo’s. Vanaf 1994 maakt de Schutterij St. Joris deel uit van de Schuttersbond Eendracht Born-Echt e.o.

In de nog jonge geschiedenis van deze schutterij werden toch al aardige successen behaald. Na eerdere een 2e en een 3e plaats in in de optocht van het OLS was het OLS in Boshoven het meest succesvolle tot nu toe. Een 3e plaats in de optocht en een 4e plaats tijdens het défilé waren ons deel.
Ook tijdens alle “damesschuttersfeesten” (LDS) waaraan werd deelgenomen werden prijzen behaald in optocht en défilé.

Vermeldenswaardig is verder nog dat het Fluit- en Tamboerkorps St. Joris in 1999 opnieuw Limburgs kampioen werd en de kroon op het muzikale werk zette met het Landskampioenschap in 2000.

Het korps staat thans onder leiding van instructeur Sjack Bakkes. Tamboer-maitre is Anita Bakkes-Ruijten.

Het huidige bord dat de bordjesdragers dragen is nagemaakt van het orgineel zoals het op bovenstaande foto is te zien.